Puljak i Orešković: „Ministar Tomo Medved mora podnijeti ostavku“

Saborske zastupnice i supredsjedateljice Centra Marijana Puljak i Dalija Orešković zatražile su u ponedjeljak ostavku ministra hrvatskih brantelja Tome Medveda, zbog niza afera u kojima se našao. Samo u protekla 24 sata, istaknule su, javnost je doznala za čak dvije.

 

ZAGREB, 15. veljače 2021. – Saborske zastupnice i supredsjednice Centra Marijana Puljak i Dalija Orešković zatražile su u ponedjeljak ostavku potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, zbog niza afera u kojima se našao. Samo u protekla 24 sata, kako su upozorile, javnost je doznala za čak dvije. Medved je, naime, u nedjelju prekršio epidemiološke mjere, sudjelujući na misi na kojoj se okupilo više od 25 ljudi, a u ponedjeljak su mediji otkrili i da je njegovo ministarstvo u dva navrata od Državnog odvjetništva tražilo da se župana Žinića ne izbaci iz stana kojeg je koristio bespravno.

 „Od incidenta s državnim tajnikom Sučićem, preko prijetnji novinaru, došli smo do kršenja epidemioloških mjera, a potom i ozbiljnih optužbi da se njegovo ministarstvo čak dva puta pobrinulo da župan Žinić ostane bespravno u stanu. Jedan general Hrvatske vojske trebao bi uvijek držati do svoje časti i ugleda, pružati primjer svojim ponašanjem, čak i kada je u mirovini, čak i u slučaju da ne obnaša visoke funkcije. Iako više nije djelatna vojna osoba, Medved je očito dobro upoznat s odredbom Etičkog kodeksa vojnih osoba koja kaže da 'hrvatski vojnik mora uvijek biti spreman štititi svoje građane'. On zaista i štiti 'svoje' građane, ali oni u ovom slučaju čine samo onaj uzak krug HDZ-ove političke elite i njihovih korumpiranih poltrona“, rekla je Orešković, upitavši kojim se to moralnim načelima i vrijednostima vodi potpredsjednik Vlade, ministar hrvatskih branitelja i rukovoditelj posebnog Stožera civilne zaštite.

Kako je pak naglasila Marijana Puljak, dok su za građane i dalje na snazi mjere koje zabranjuju održavanje svih javnih događanja i okupljanja s više od 25 ljudi na jednom mjestu, za Plenkovićev kadar od povjerenja vrijede potpuno drugačija pravila. „Medved nije iznimka kada je riječ o kršenju epidemioloških mjera, prošli tjedan Alemka Markotić držala je govor na misi pred katedralom. No, iznimka je zbog brojnih drugih poteza koje je vukao. Podsjetit ću samo da je bivšu državnu tajnicu u Ministarstvu branitelja Nevenku Benić, koju je Vlada smijenila jer je protiv nje USKOK pokrenuo istragu zbog namještanja polaganja državnih ispita, ministar Medved nakon smjene imenovao na dužnost glavne savjetnice u svom ministarstvu. Najnoviji slučaj zaštite župana Žinića je alarmantan i smatramo da Medved mora podnijeti ostavku ili biti smijenjen, iako je očito zaštićen ko lički medv(j)ed“, poručila je Puljak.