Ženski klub najavio osnivanje skupine za jačanje zaštite žrtava seksualnog nasilja

Inicijativa pod nazivom „Zastupnice za jaču zaštitu žrtava seksualnog nasilja“ tražit će produljenje zakonskog roka za prijavu seksualnog zlostavljanja, koji je u Hrvatskoj ograničen na samo tri mjeseca, kvalitetnu psihološku i drugu stručnu pomoć kroz otvaranje većeg broja centara za podršku, kao i analizu rezultata provedbe zdravstvenog odgoja u školama.

 

Klub zastupnica Centra i GLAS-a u utorak je najavio osnivanje  neformalne saborske skupine koja bi pratila institucionalno jačanje zaštite žrtava seksualnog nasilja. Istovremeno je uputio poziv svim saborskim zastupnicama i zastupnicima da se priključe inicijativi. „Nakon niza svjedočanstava o seksualnom nasilju koja ovih dana izlaze u javnost, naša je dužnost da i s ovog mjesta, najvišeg predstavničkog i zakonodavnog tijela, pokrenemo korake ka jačanju institucija i alata kojima bi se puno više zaštitilo žrtve. Kao društvo dužni smo stvoriti sigurno okruženje i osigurati im najveći mogući standard pružanja zaštite“, poručila je supredsjednica Centra Marijana Puljak.

Kako je dodala, s posljedicama zlostavljanja žrtve se nose cijeli život, a o traumatičnom iskustvu izuzetno im je teško progovoriti i potražiti pomoć. „Unatoč jasnom zakonodavnom okviru i određenim pomacima nabolje, sustav zaštite žrtava u Hrvatskoj nije dovoljno funkcionalan. Jednom kada se ohrabre progovoriti, često su izložene sekundarnoj viktimizaciji, ali i pravnim preprekama koje onemogućavaju adekvatno kažnjavanje počinitelja. Zbog toga izlazimo s inicijativom i pozivamo sve saborske zastupnice, ali i zastupnike, da se pridruže saborskoj skupini koja bi pratila realizaciju konkretnih prijedloga koji bi pomogli u jačanju zaštite žrtvi nasilja“, zaključila je Puljak.

Supredsjednica Centra Dalija Orešković predstavila je konkretne zahtjeve inicijative: „Nijedna žrtva ne bi trebala biti dužna prijaviti zločinca onda kada se to od nje zahtijeva i zato ćemo zatražiti produljenje zakonskog roka za prijavu seksualnog zlostavljanja, koji je u Hrvatskoj ograničen na samo tri mjeseca od trenutka počinjenja djela. Taj rok je neprimjeren jer su žrtve u tom razdoblju još uvijek jako traumatizirane. Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica najavio je izmjene zakona u tom pravcu i pozdravljamo ih, ali do sada je bilo previše najava, a rezultata malo“, rekla je Orešković, ističući kako bi se žene iz svih stranaka trebale ujediniti u inzistiranju da se odgovarajuće izmjene zakona dogode baš po ovom specifičnom pitanju, ne čekajući sveukupne izmjene Zakona o kaznenom postupku i Kaznenog zakona.

„Naš drugi zahtjev odnosi se na kvalitetniju psihološku i drugu stručnu pomoć, kroz otvaranje većeg broja centara za podršku žrtvama u cijeloj Hrvatskoj. Prema javnom dostupnim informacijama, na Županijskim sudovima trenutno ima samo 7 ureda za pomoć žrtvama“, kazala je Orešković.

Istaknuvši važnost prevencije i edukacije, zastupnice Kluba najavile su i da će od Ministarstva obrazovanja zatražiti da provede znanstveno istraživanje o razini usvojenih znanja iz područja zdravstvenog odgoja, s posebnim naglaskom na seksualni odgoj. Podsjetimo, u osnovnim i srednjim školama se provodi kao međupredmetna tema „Zdravlje“.

„Prikupljeni podaci bili bi osnova za formiranje javnih politika koje bi za cilj imale smanjivanje rodno uvjetovanog neželjenog ponašanja. Kontinuirana edukacija mora počinjati od najranije životne dobi, ne samo djevojaka i djevojčica, već i dječaka i mladića koji moraju osvijestiti da je nasilje neprihvatljivo. Ovo je puno snažnije od politike, ovo je akcija žena za žene i ustrajat ćemo na konkretnim rezultatima“, poručila je predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš. Poziv za pridruživanje inicijativi uputit će se svim zastupnicama u Saboru, a podršku su za sada pružile Katarina Nemet iz IDS-a, Sandra Benčić iz Možemo i Ružica Vukovac iz Domovinskog pokreta.